De meest veelzijdige opleiding in Professionele Kinesiologie

Terug naar Nieuwsbrief / Archief

04.01.2024
Touch for Health trainingsweek 2024

Touch for Health trainingsweek 2024

Een goed begin is het halve werk. Start dit jaar met het goede voornemen om je te verdiepen in de basis van kinesiologie ❤. Team TOPKI wenst je de sterren van de hemel en de magie van kinesiologie in 2024!

De trainingsweek neemt je met enthousiasme mee naar de oorsprong, achtergronden en verdieping van Touch for Health - de basis van kinesiologie.
Wanneer je Touch for Health 1 t/m 4 gevolgd hebt is het een week van herhalen en verdiepen van alle kennis die aangeleerd is tijdens de cursussen. Omdat de hoeveelheid technieken en spiertesten van alle Touch for Health cursussen groot is komt het regelmatig voor dat niet alle informatie goed doorgekomen is. Deze (bijna logische) ‘hiaten’ worden tijdens de trainingsweek opgevuld.


Zo herinner ik me nog mijn vele ‘aha’ momenten tijdens mijn trainingsweek die ik in 2003 volgde bij Aria den Hartog en Peter Samwel. ‘Aha’ momenten op het gebied van de spiertesten; eindelijk begreep ik bijvoorbeeld het verschil tussen de peroneus, de tibialis anterior en tibialis posterior en viel echt het kwartje over het werken in ‘het wiel’ en ‘de vijf elementen’. Wat is nu het verschil of juist de overeenkomst tussen het werken met de alarmpunten en het testen van de polspunten? En ik ging begrijpen wanneer we de paintapping punten inzetten of juist kiezen voor het werken met de reactieve spieren.

De procedure van het werken met de reactieve spieren is gelijk een mooi voorbeeld.
Vele instructeurs hebben (of hadden) hier ‘stress’ op zitten. Ook voor mij was dit toen een ‘ingewikkeld’ protocol wat ik het liefste uit de weg ging.

Tot ik in 2014 tijdens een workshop van Matthew Thie zijn uitleg hoorde over de reactieven spieren. Hij legde uit dat het gaat om ‘samenwerkende spieren’ en gebruikte metaforen als ‘de held en de luie donder(s)’. Toen viel voor mij het kwartje en sindsdien leg ik het op deze wijze uit in mijn cursussen en in de trainingsweek.

 


Ik ben Paulien de Roos en sinds 2013 (ja al 10 jaar) IKC faculty member voor Touch for Health in Nederland. Als faculty member bied ik jaarlijks de trainingsweek Touch for Health aan.
Inge Burgerhof kwam met de vraag bij mij of ik iets wilde schrijven voor de nieuwsbrief van TOPKI over deze trainingsweek.
Ik ben blij met deze uitnodiging want als je me ergens enthousiast over krijgt dan is het wel deze week. En wel door de veelzijdigheid en kracht en tegelijkertijd de eenvoud.

← klik op de foto voor de TOPKI-trainerspagina van Paulien.

De kracht van Touch for Health

Nadat ik in ‘Kinesiologieland’ in vele ‘stromingen’ mijn opleiding had vervolgd met o.a. cursussen NK van Hugo Tobar en SIPS cursussen van Ian Stubbings, bleek aan het einde van 2012 dat Jeroen van Hasselt, de toenmalige faculty member, het stokje over wilde dragen. Op dat moment realiseerde ik mij dat, ondanks de vele mooie technieken die ik geleerd had, het fundament van kinesiologie voor mij nog altijd Touch for Health is. Je kunt tenslotte pas een huis bouwen als het fundament goed is.

En zo kwam ik als het ware weer terug bij de basis en ontstond in mij de vraag wat Touch for Health toch zo krachtig maakt.

Samen met mijn vriendin Conny Koolhaas ben ik op zoek gegaan naar mogelijke antwoorden op deze vraag en zo kwamen we uit bij de oorsprong van de Touch for Health. Dit is de combinatie van het westerse denken van de chiropractie en het oosterse denken van de oeroude Chinese geneeskunst.
Het vergroten van je bewustzijn in deze wijsheid maakt dat je de kracht van Touch for Health beter kunt voelen en bevatten en dus inzetten tijdens de balansen en de lessen die je geeft.



Heb je al vele cursussen in ‘kinesiologieland’ gevolgd dan zal de trainingsweek je toch veel bieden. Door met jouw achtergrondkennis in te tunen op de Touch for Health kunnen er ‘vele kwartjes’ vallen op het gebied van zowel Touch for Health als al je andere kennis en kun je de verbanden gaan zien.
Ook al werk je met technieken als LEAP, SIPS, NK, Brain Gym® etc.; het is mijn ervaring dat een ‘eenvoudige’ Touch for Health correctie zich altijd aan kan dienen als correctietechniek of balans.

Zo was er een jongen van 13 jaar in mijn praktijk die duidelijk een reactie had op de covid vaccinatie. Ik ging aan de gang met een vaccinatieprotocol om hierop te ontstressen maar tijdens de balans voelde ik geen effect ???? Er leek niets te gebeuren ???

Deze jongen was niet aanwezig, zat niet in zijn lijf! Ik voelde dat er iets anders nodig was en ben overgestapt (wel even geverifieerd met de spiertest) naar een 14 spierenbalans fix-as-you-go met veel wervelreflex- en Neurolymfatische correcties. Gaandeweg kwam hij weer in zijn lijf. De ouders heb ik als groeiwerk voor thuis de wervelreflex correctie geleerd. (Tenslotte staat het zelfverantwoordelijkheidsmodel hoog in het vaandel van de Touch for Health.)

 

Na 2 weken kwam hij terug en het resultaat was verbluffend. Hij kon weer naar school en sporten. Voor mij wederom een fantastisch inzicht in de kracht van ‘gewoon’ een 14 spierenbalans.

Metaforisch kijk ik er als volgt naar: Touch for Health is de landweg, de vervolgcursussen zijn doorgaande wegen tot en met snelwegen. Het lichaam zal kiezen voor de ‘snelste’ weg om het probleem op te lossen en het zelfhelende vermogen weer te activeren. Echter, soms hebben we een landweg nodig om ons doel (huis) te bereiken.

 

Het fijne van deze week is dat, in een veilige wisselwerking met elkaar, er veel ruimte en tijd is voor vragen, verdieping en uiteraard gezelligheid en humor. Uitspraak van Matthew Thie: Have Fun!

Vanuit deze uitwisseling kunnen er vragen naar boven komen waar ik ook geen antwoord op heb. Door deze vragen in te brengen in de internationale whatsapp groep van de faculty members en instructor trainers wereldwijd ontstaan er vaak leuke internationale discussies. Bijvoorbeeld over het nut van de volgorde van de neurovasculaire punten van de popliteus in de knieholte. Of de verschillen in testen van de gastrocnemius en de soleus

Wat kun je en mag je na het volgen van deze week?

Nadat we deze week met elkaar ondergedompeld zijn in de enorme rijkdom van Touch for Health begrijp je ten volle de spiertesten en technieken en de verbanden zijn je helder. Dit zal zich vertalen in de diepgang in de balansen die je geeft.
Na het volgen van de trainingsweek kun je zelf kiezen of je wel of niet ook instructeur Touch for Health wilt worden.
Ik kan je vertellen dat ik na 20 jaar nog altijd met veel plezier mijn Touch for Health cursussen geef. En dat kun jij ook! Na deze week mag je aan de slag als instructeur. Dit mag je doen op jouw eigen wijze met jouw eigen doelgroep. Dus, misschien wil je je nu specialiseren in het les geven aan bijvoorbeeld kinderen, pubers, sporters, gehandicapten? Of misschien wil je het introduceren in het onderwijs? Dat is allemaal aan jou.

Ik zelf heb de fantastische ervaring gehad om Touch for Health te geven op het Caribische eiland Sint Maarten. Onze oudste zoon woont daar en tijdens mijn 1e en 2e bezoek viel het me op dat er, naast de enorme schoonheid van het eiland, nog erg veel stress en armoede op het eiland is als gevolg van de orkaan Irma.
Hoe mooi was en is het om mensen op het eiland op te leiden zodat de rijkdom van de Touch for Health op een laagdrempelige manier bij kan dragen aan herstel van gezondheid en geluk voor de mensen daar.
Voor mijzelf was het een bijzondere ervaring om op zo’n mooi Caribisch eiland in deze temperaturen en in het Engels (was een uitdaging) de Touch for Health te geven.
Dus heb jij connecties, ideeën etc? Jij kunt aan de slag als instructeur op de wijze die bij jou past.


Droom van John F. Thie

John zijn droom was dat Touch for Health bekend zou zijn op elke hoek van de straat en mogelijk in elk gezin als extra ‘EHBO doos’. Dit doel hebben we, ook wereldwijd, nog niet bereikt ook al wordt de Touch for Health inmiddels onderwezen in zo’n 60 landen

Dus…. Bouw mee aan de droom van John en help om nog veel meer mensen enthousiast te maken voor de Touch for Health. Zodat nog veel meer mensen de positieve effecten kunnen ervaren van de kracht van Touch for Health in het dagelijks leven. A way of life!

Boekentips

Op het gebied van Touch for Health en kinesiologie is inmiddels natuurlijk veel informatie te vinden in de vorm van websites en boeken.
Nadat we in Nederland en Vlaamstalig België nieuwe Nederlandstalige manuals hadden waren we nog niet gelukkig met de oude foto’s die erin stonden. Zo zijn Irene Hin, Inge van der Zwan en ik in het ‘gat gesprongen’ en hebben van alle spiertesten nieuwe foto’s gemaakt. In totaal zijn er 3500 foto’s gemaakt en heeft het proces 9 maanden geduurd. Maar het resultaat mag er zijn! Inmiddels hebben we de copyright rechten gekregen van Matthew Thie en wachten we op de erkenning van het Internationale Kinesiology College (IKC).


We hebben meerdere producten die je kunt kopen om de spiertesten op een handige manier te leren zoals een spierenmanual, een kaartenset, een poster en natuurlijk de handige flowcharts met alle spiertesten en correctietechnieken.

De producten en de video van de 42 spiertesten is te bestellen op de website van TIP Het is een internationale site.

Daarnaast staat er een video van de 1e 14 spiertesten op youtube:



Klik op de afbeelding voor de TOPKI-aanmeldpagina van deze trainingsweek voor meer informatie.

Gewenste vooropleiding: Touch for Health 1 t/m 4 en de Proficiency day’s. Indien je de week volgt ter verdieping van je kennis of je afgestudeerd bent aan één van de opleidingen voor kinesiologie in Nederland, zijn de Proficiency day’s niet verplicht om instructeur te worden. Wanneer je twijfelt, neem dan contact op met Paulien.

Na afloop van deze Trainingsweek kun je zelfstandig cursussen Touch for Health 1 t/m 4 geven en ben je internationaal erkende IKC instructeur.

 

Meer lezen over Paulien de Roos en haar Praktijk en cursuscentrum voor Professionele Kinesiologie Chi-Libra in Reeuwijk:


Dank je wel Paulien voor je schrijven over deze verdiepende cursus van Touch for Health!

 

Team TOPKI wenst je veel plezier met de cursus

 

De nieuwsbrief van eind januari heeft als thema SIPS 1