De meest veelzijdige opleiding in Professionele Kinesiologie

Themadag Centrering

Verdieping Themadagen

Tijdens deze bijzondere Themadag wordt er gewerkt met het centeringsysteem bestaande uit Cloaca, Gait en het Hyoid. Centering zegt iets over hoe je in je centrum zit, of je evenwichtig in het leven staat. Of je gauw om valt. Welke emoties of andere zaken je uit je centrum halen.

Naast dit fundament gaan we onderzoeken of er blessures zijn die interfereren. Hoewel het lichaam een blessure kan hebben genezen, creëert de herinnering eraan een patroon in de hersenen om het te "bewaken", alsof het tot op zekere hoogte nog aanwezig is. Met eenvoudige technieken kan de "bewaking" worden geëlimineerd, zelfs jaren nadat de gebeurtenis zich heeft voorgedaan. Dit herstelt beperkingen aan bewegingsbereik, pijnsyndromen en lichaamsfunctie.

De Cloaca – de fundamentele energie
Dit systeem is ontstaan in de uterus waar jij je als vrucht ontwikkelde. Het is één van de oudste energie systemen in ons lichaam en zonder dit systeem kunnen we niet functioneren. De houdingsreflexen zijn hiervan afhankelijk! Een onbalans van deze energie heeft vaak chronische vermoeidheid en lusteloosheid tot gevolg, het gevoel je niet “thuis” te voelen in je lichaam en kwetsbaar te zijn. Daarnaast ondersteunt goed functionerende cloacareflexen het lichaam om aanwezige toxiciteit af te voeren.

Hyoid – gevoel voor evenwicht. Als een kompas op een varend bootje
De relatieve lengte van de nekspieren is een onderdeel van het evenwichtstrio. Mede door het hyoid ben je in staat om je statische houding (zitten en rechtop staan) te behouden en gecoördineerd te bewegen. Daarnaast speelt het een centrale rol bij ademen, slikken en spreken en vormt een basis van waaruit de tong kan bewegen. Het Hyoid kan betrokken zijn bij coördinatie-, evenwicht-, spraak-, kauw- en kaakproblemen. Onder stress kan er spanning ontstaan in of rondom hyoid en stembanden. Dit kan leiden tot verkramping en moeite om te spreken en jezelf uit te drukken.

Gait (gaan en staan) – automatische loopbeweging
Voor lopen en rennen is het loopmechanisme (gait mechanism). Lopen vereist een coördinatie tussen spieren. Als een of meer van de gaits een onbalans tonen, kan je cliënt letterlijk zijn correcties er af lopen! Goed functionerende gait reflex zorgt voor een soepele, gecoördineerde, afwisselende beweging van de specifieke spieren, zodat ze in lijn met het lichaam bewegen om de coördinatie tijdens het (hard)lopen te behouden. Wanneer je de kruisloop meegeeft als ondersteuning bij het automatiseren, zorg dan dat de gait getest en gecorrigeerd is!

Samenvattend: naarmate de primaire reflexen geleidelijk worden geïntegreerd, ontwikkelen we onze houdingsreflexen die de statische houding en het evenwicht regelen met het hyoid als referentiepunt. Dan beginnen we de loopreflexen (the gaitreflexes) en de cross-laterale bewegingspatronen te organiseren van lopen en rennen. Daarbij vormen de cloaca de verbinding tussen de onder- en bovenkant van het lichaam, zodat het lichaam stevig kan staan. Het hyoid en de spieren waaraan het is opgehangen zijn belangrijk voor het evenwicht en de links/rechts coördinatie. De gait zorgt voor de samenwerking van onze spieren aan de voor- en achterkant, zodat we kunnen lopen en rennen.

Hoe sta je in het leven, beweeg je je rondom? Hoe spreek je voor jezelf en mag je je open uiten? Hoe houd je vast of zet je jezelf in beweging?

De 12 spiertesten voor de gait, de 8 spiertesten voor de cloaca en de spiertesten voor het hyoid zijn voor het lichaam veel duidelijker en voor de cliënt veel educatiever dan de verkorte test. Het is zo gedaan, dus waarom zou je de verkorte test nog gebruiken?

Het is niet meer dan menselijk dat men pas dingen gaat aanpakken als men er echt last van krijgt. Zolang het centeringsysteem niet goed functioneert, ontbreekt de fundering en blijft men in eerste instantie bouwen op bestaande compensaties. Hoewel de ene situatie verholpen is, kan de volgende situatie niet goed worden opgevangen en opnieuw tot problemen leiden. BRON: https://www.ki-net.nl/File/Centering%281%29

Onderwerpen die aanbod komen zijn:

  • Hoofdrechtingsreflexen – primaire reflexen en de link naar de cloaca, hyoid en gait
  • De invloed van de ogen op deze systemen en andersom
  • Switching en verstoring van de coördinatie van de twee ogen
  • Oogstanden – houdingsafwijkingen – verborgen bewegingsproblemen
  • Homolaterale organisatie - een andere kijk
  • Blessures en hoe de fysieke herinnering een patroon kan creëren alsof het nog aanwezig is
  • Het bewegingsbereik vergroten, de pijn verminderen en lichaamsfunctie herstellen door blessures te behandelen met eenvoudige technieken
  • De Cloaca – de fundamentele energie
  • Het Hyoid (tongbeen) – gevoel voor evenwicht. Als een kompas op een varend bootje
  • De Gait (gaan en staan) – automatische loopbeweging

Aan het einde van de themadag Centering ben je in staat de evenwichtigheid van je cliënt op fysiek niveau te optimaliseren. Dit heeft een grote doorwerking op de andere niveaus.

Verplicht te volgen module
Aantal uren: 8
Verplichte vooropleiding: Praktijkdag Zicht op Leefblind
Vervolg:

Agenda Themadag Centrering

Zijn er geen modules gepland? Neem contact op met een van onderstaande trainers voor meer informatie.


Trainers van de module Themadag Centrering